Skip to main content

Drie lagen voor een ijzersterke online video strategie

 

Vroeger moesten we klanten nog wel eens overtuigen van de kracht van online video. Dát hoeft gelukkig niet meer, want dat online video enorm krachtig is, is alom bekend. Maar, hoe zet je online video nu het best in? Hoe creëer je een ijzersterke online video strategie?

Google ontwikkelde speciaal voor bedrijven het Help-Hub-Hero Model. Een handig en overzichtelijk model dat uitgaat van drie verschillende soorten content met elk hun eigen doel. De drie verschillende lagen samen zorgen voor een sterk kanaal. Dat kan een YouTube-kanaal zijn, maar ‘Hero-Hub-Help’, ook wel ‘3H’-model, heeft zich inmiddels ook bewezen op andere platformen. Reden dus om dit model ook in jouw strategie én contentkalender te implementeren.

Een online video sterk kanaal
Ieder serieus merk heeft baat bij een goed ingericht kanaal. Bij Bruut Amsterdam geloven we dat online video productie niet eindigt bij de oplevering van een .MOV’tje. We denken graag actief mee: zo ontstaan producties die bij de feed en het format passen – producties die écht iets doen!

Hieronder lees je hoe je jouw kanaal ijzersterk programmeert:

De Help laag

Help content bestaat uit video’s die gericht zijn op customer experience. Het zijn video’s die het hele jaar door relevant zijn. Het is content die als geen ander toegevoegde waarde biedt. In deze content laag geef je namelijk antwoord op een (veelgestelde) vraag vanuit je doelgroep. Het is dus belangrijk om vanuit je publiek te denken.

In Help content laat je poespas achterwege. Dat is belangrijk: want de kans is groot dat wie deze video’s bekijkt, dringend op zoek is naar een antwoord. Bijvoorbeeld omdat je je thuis aan het oriënteren bent voor een aanschaf óf omdat je al in de winkel staat en nog één keer je keuze wil overwegen.

Een uitgemeten kans voor marketeers dus. Help content biedt een unieke kans om productinformatie en USP’s over te brengen in ‘the heat of the moment’: wanneer de doelgroep ernaar op zoek is.

Maar, dan moet je wél gevonden worden: je moet inspelen op zoekgedrag (SEO). Zorg dus dat de Help video voorzien is van de best mogelijke titel, een passende omschrijving en ondertiteling. Ondertiteling zorgt er namelijk voor dat de video nóg beter wordt gevonden.

Een goed voorbeeld van Help content zijn de video’s die we voor Maybelline Nederland maken; waarin we de veelgestelde make-up vragen beantwoorden.

De Hub laag

Hub content is regelmatige content die relevant is voor mensen die je merk reeds kennen. Het heeft als doel om je doelgroep gedurende het hele jaar van content te voorzien: je speelt met deze online video content dan ook vooral in op gedeelde waarden. Hub content dient boeiend en waardevol te zijn, waardoor er engagement met de doelgroep ontstaat. Je bouwt een relatie op: je creëert terugkerende fans. Regelmaat in de verspreiding is dan ook van groot belang.

Een voorbeeld is van hub-content is de serie ‘D TOUR’. Discovery Channel’s allereerste online video format. In onze wekelijkse serie volgen we Bas tijdens zijn fietsreis naar China. De video’s hebben als thema ‘reizen’ en ‘cultuur’, iets dat perfect aansluit bij Discovery Channel’s slogan ‘Making Your World Bigger’.

De afleveringen zijn leuk om naar te kijken en, nog belangrijker, trekken wekelijks een vast en steeds groter wordend publiek. Hub-video’s maak je op regelmatige basis en dragen je merkwaarden steeds weer uit.

De Hero laag

Hero content heeft het meest weg van een traditionele campagne. Het zijn video’s die de ‘reclamespots’ van vroeger zijn. Video’s waarbij je, slechts een aantal keer per jaar, groots uitgepakt. Het zijn producties waar veel voorbereiding in zit en die veel kijkers trekken. Het zijn tevens producties waar vaak een aanzienlijk mediabudget achter zit.

Hero content moet dan ook impact hebben. Dit is hét ‘wauw’-moment van het merk. Goede Hero content is ontworpen om zeer deelbaar te zijn en  een indruk te maken op een groot publiek.

Een kijker die onder de indruk is van content in de Hero laag, wordt vaak een volger, subscriber of fan: iemand die zich daarna vrijwillig aan een merk bindt om meer content te kunnen zien.

Een goed voorbeeld van een Hero productie is ons werk voor Stichting Qpido. Qpido zet zich in voor seksuele voorlichting en vroeg reclamebureau Hammerfest en ons om bewustzijn te creëren voor seksueel misbruik onder jongens. Iets waar een groot taboe op heerst. Met een zeer beperkt budget wisten we, mede dankzij de social-savvy vertelling, meer dan 950.000 mensen te bereiken.

Om aan de hoge standaard te voldoen, alloceren marketeers vaak een aanzienlijk deel van hun budget voor deze laag. Toch is goede Pull of Help  content net zo belangrijk.